Flori carnivore


Caracteristicile plantelor carnivore


Gratie proprietatii lor de a digera prada animala in completarea functiei clorofiliene, plantele carnivore colonizeaza medii foarte sarace in elemente nutritive: mlastini si turbe acide, soluri nisipoase lesioase si chiar pe crengile copacilor, in cazul lui Nepenthes.
Aceste plante fac parte din lumea vegetala deoarece au nevoie de lumina pentru a face fotosinteza, dar ele sunt calificate ca si "carnivore" deoarece atrag, captureaza si digera prada.
Ele sunt dotate cu capcane compuse, in general, din frunze modificate. Exista o mare diversitate de capcane:
  •       firisoare lipicioase in cazul Drosera si Drosophyllum
  •       frunze ca niste falci la Dioneae
  •       frunze tobogan
  •       urne cilindrice



Cum se cultiva plantele carnivore?


Majoritatea acestor plante se simte bine la o temperatura cuprinsa intre 5 si 15oC iarna si la 20oC vara. Ele se dezvolta in climate blande, nesuportand gerul. Iarna pot fi instalate intr-o veranda sau intr-o camera mai rece.
Plantele carnivore au nevoie de lumina. Alege un loc foarte luminos, fie din casa (la mai putin de 20 cm fata de ferestre), fie in gradina (intr-un loc descoperit). Doar Nepenthes suporta o luminozitate medie.
Se recomanda replantarea lor in ghivece mari din plastic (de cel putin 40 cm latime si adancime), deoarece radacinile lor au nevoie de mult pamant.
Au nevoie de un sol sarac in elemente nutritive: turba galbena, muschi Sphagnum, fibra de nuca de cocos amestecata cu nisip pentru drenaj.

Ingrijirea plantelor carnivore


Uda intotdeauna plantele carnivore cu apa necalcaroasa (apa de ploaie sau demineralizata). Udarea se face abundent de primavara pana toamna si zilnic vara. Iarna se uda rar.

Nu lasa niciodata apa in farfurie, ci vaporizeaz-o pe frunzele de Nepenthes si Catopsis. Drosera, Dionaea si Sarracenia nu au nevoie de vaporizare.

Plantele carnivore nu au nevoie de ingrasaminte, deoarece excesul de elemente nutritive le poate fi fatal.

La 4 ani se replanteaza intr-un ghiveci mare si cu un pamant adaptat.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu